Zorg voor een snelle website

Meet de snelheid van je website - De belangrijke meet statistieken

Hoe maak jij je website snel

Geschreven op: 03-05-2022 00:47:54
Aangepast op: 29-09-2023 18:40:16

Belang van een Snelle Website

Een website die niet snel opent, verliest veel bezoekers en potentiële klanten. Als het langer dan 2 seconden duurt voordat je website laadt, zijn je potentiële klanten vaak al weg en keren ze mogelijk nooit meer terug. Traagheid is een van de grootste ergernissen voor internetgebruikers: "langzame websites".

Zoekmachines zijn ook niet blij met trage servers en websites. Dit kan resulteren in een lagere positie in de organische zoekresultaten. Een snelle website is dus niet alleen belangrijk voor gebruikerservaring, maar ook een cruciaal aspect van SEO (Search Engine Optimization).

Meten is Weten

Om erachter te komen hoe lang jouw website nodig heeft om gebruiksklaar te zijn, kun je gebruikmaken van verschillende gratis online tools:

Core Web Vitals

Core Web Vitals is een andere manier om informatie over je website te verkrijgen, gericht op de vitaliteit en pagina-ervaring. Google heeft dit overzichtelijker gemaakt, zodat je deze informatie kunt gebruiken voor optimalisatie.

Belangrijke meetstatistieken zijn onder andere:

  • FCP (First Contentful Paint): meet de tijd vanaf het moment dat de pagina begint te laden tot het moment waarop een deel van de inhoud van de pagina op het scherm wordt weergegeven. Lees meer over FCP
  • TBT (Total Blocking Time): meet de totale tijd tussen FCP en Time to Interactive (TTI). Lees meer over TBT
  • LCP (Largest Contentful Paint): geeft de weergavetijd weer van de grootste afbeelding of het grootste tekstblok dat zichtbaar is in de viewport, in verhouding tot het moment waarop de pagina voor het eerst werd geladen. Lees meer over LCP
  • CLS (Cumulative Layout Shift): dit meet de stabiliteit van de pagina. Heb je ooit een pagina gelezen waarop plotseling iets verschuift zonder waarschuwing? Dit kan een slechte gebruikerservaring veroorzaken. Lees meer over CLS

Lees meer over SEO

Meten met DevTools

Je kunt DevTools vinden in Google Chrome. Om je website te openen in DevTools, ga je naar je website met de Chrome-browser, klik je met de rechtermuisknop en selecteer je "Inspecteren" of druk je op de F12-toets op je toetsenbord.

Gebruik Lighthouse

Open Lighthouse in DevTools, kies een apparaat en genereer een rapport. Verbeter de aangegeven punten totdat je een goede score hebt bereikt.

W3C-validatie

Test je website op HTML-fouten in de broncode. Een geldige HTML-code hoort te voldoen aan het HTML/XHTML-formaat. Fouten in de website kunnen leiden tot langere laadtijden, fouten tijdens gebruik en problemen met het doorzoekbaar maken (crawlen) door zoekmachines.

Hulp nodig bij het Versnellen van je Website?

Ontdek hoe Google AMP HTML en JS in een cache gebruikt voor nog snellere laadtijden.

Heb je hulp nodig bij het versnellen van je website?

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Lees onze Privacy verklaring

Menu

Home pagina
Support Over ons Contact Blog artikelen Ideeën realiseren Een eigen website Verdien geld met iMayla PHP Scripts Webapplicaties Google AMP SEO Online marketing Webshop Webdesign Affiliate Webmaster tools